благородьныи


благородьныи
БЛАГОРОДЬНЫИ (83) пр. Знатный, благородного происхождения:

Отъ корене издрастоста чс҃тна˫а брата славьна˫а бл҃городьна˫а. Мин XII (июль), 112; М(ч)къ борисъ... бѣ бл҃городьноу родителю и хр(с)ть˫аноу. Парем 1271, 261; аще же свѣща. или аще злодѣиствова г҃нъ. ˫авѣ же есть ˫ако и дѣти оубо ѡ(т) таковыхъ браковъ. свободьни же и бл҃городни. бы||вають. (εὐγενεῖς) КР 1284, 315316; Ст҃а˫а ѥоусевии. прѣтворены ксены. бы(с) ѡ(т) града римьскаго. бл҃городна. и красна и б҃ата. ПрЛ XIII, 135в; и вси гражане снидошасѩ в ст҃ую цр҃квь. на ч(с)тныи то праздни(к). ту сущи(м) и бл҃городны(м) кнѩзе(м). ЛЛ 1377, 159 (1231); воѥводы чиноначалници сущеи бл҃городни племени привѣдени быша. Пр 1383, 7в; Максимъ... бы(с) с҃нъ б҃ату родителю и бл҃городну. Там же, 44г; бы(с) пастоухъ бл҃городныи и с҃нъ дъщере цр҃вы. (εὐγενής) ПНЧ XIV, 140б; втораго не просити очище(н)˫а. но стати до перваго. (оуне). еже обще вѣдѣ всѣ(м)... рабо(м) и вл(д)камъ. оубогы(м) смѣрены(м). б҃аты(м) и высокы(м). бл҃городны(м) худородны(м). (εὐγενεστέροις) ГБ XIV, 27г; не токмо же ѡ(т) бл҃городъныхъ моужь попира||раѥмъ [так!] бы(с). но и ѡ(т) женъ. Пал 1406, 39бв;

в роли с.:

Мɤжь нѣкто ѡ(т) бл҃городьныихъ и великомогоущихъ. ѡ(т) рима пришьдъ. (τῶν εὐγενῶν) ЖФСт XII, 75 об.; Свободнии на двое раздѣлѩить(с). на бл҃городны˫а и на свобоженыѩ (εἰς εὐγενεῖς) КР 1284, 314б; и в то придохомъ мали и велиции. бл҃городни и неизроднии. славнии и неславнии. (εὐγενεῖς) ФСт XIV, 195а; Бл҃городна мни не ѡ(т) добрыхъ родившасѩ, ||=но добра˫а творѩща. (εὐγενεῖς) Пч к. XIV, 117117 об.; славныи. ѡ(т) славны(х) ро(д)жеисѩ бл҃городныи ѡ(т) бл҃городны(х). ИларСлЗак XI сп. XIV/XV, 166 об.; дщи же бо ѡбручена ми бѩше бл҃городны(х) и богаты(х). (εὐγενῶν) ЖВИ XIVXV, 65а.


Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Смотреть что такое "благородьныи" в других словарях:

  • благородьнѣи — (7) сравн. степ. к благородьныи: ѡ мужи роумьстии. и прм҃дрии. и инѣхъ всѣ(х) бл҃городнеишии. КР 1284, 269в; мирьскоѥ величаниѥ ѥсть. ѥгда кто величаѥтсѩ на брата своѥго. ˫ако же богатѣи ˫ако крашии. ли добрѣѥ смыслѩ. ли бл҃городнѣи ѥго.… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.